Bewust je stappen zetten!

Soms kijk ik rond op straat en ben ik heel benieuwd voor welke race mensen zich hebben aangemeld. Ik zie ze haastend, bijna rennend over straat vliegen en ik kijk om me heen of ik ergens een start of finish zie maar die is nergens te bekennen. Zie ook geen mensen die langs de kant staan te roepen dat ze vol moeten houden, en nog even door moeten bijten zodat ze nog even een tandje extra bijzetten. Wat is het toch dat we het idee hebben dat we snel moeten gaan? En hoe kunnen we dat doorbreken en onze stappen meer bewust gaan zetten? Ik heb 2 tips voor je die je zeker gaan helpen als je het actief toepast.

TIP 1

Stel jezelf de juiste vragen!

Door het stellen van de juiste vragen kom je tot inzicht hoe je handelen is ontstaan en waarom het nu een patroon is geworden wat jij steeds blijft herhalen. Bewust je stappen zetten doe je door jezelf vragen te stellen zoals deze…

Waarom ga je zo hard? Vanwaar de haast? Hoe is het zo gekomen dat je zo snel gaat? Van wie moet je dit hoge tempo aanhouden? Hoe kun je je stappen met meer aandacht en dus bewuster zetten? Wat is daarvoor nodig? Wie of wat kan je daarbij helpen?

Valkuil

Verwacht niet direct dat je door het stellen van deze vragen antwoorden krijgt. Vaak volgen er meer vragen. Dit is helemaal prima. Het is vaak zo dat je door meerdere lagen van inzicht gaat voordat je uitkomt bij de kern. De kern van waar jij keuzes kunt maken die leiden tot andere keuzes waarop verandering volgt.

TIP 2

Pak de ruimte en gun jezelf tijd voor jezelf!

Door jezelf tijd te gunnen om even iets (vaker) voor jezelf te doen creëer je ruimte om in te checken bij jezelf. Niet alleen krijg je meer inzicht in hoe je je voelt, je kunt ook veel beter je grenzen inschatten. Ga je nog gezellig met die vriendin op pad. Maak je nog een wandeling of is het toch beter om op de bank te kruipen met een theetje en Netflix of een goed boek (voor jezelf uitstaren en een beetje wegdromen is ook een heel goed plan).

Hoe kun jij tijd vrijmaken voor jezelf? Hoe kun je echt inchecken bij jezelf? Wat is daarvoor nodig? Hoe voel jij je als het goed gaat? Hoe voel jij je als het wat minder gaat? Waar merk je dat op? Waardoor krijg je energie? Wat kost energie? Hoe voel jij je dan? Hoe ga jij tijd en ruimte voor jezelf creëren? Wie of wat kan je daarbij helpen?

Valkuil

Een valkuil hierbij is dat je teveel in je hoofd gaat zitten. We denken en vinden van alles. Je denkt dat je nog wel even door kan. Je vindt dat je dat project vanavond nog af moet maken. Nee zeggen is geen optie omdat je de ander niet wil teleurstellen. Het denken mag wat meer naar de achtergrond verdwijnen. Hier en nu komt het aan op voelen. Voel wat om aandacht vraagt. Maar ook, voel wat aandacht nodig heeft. En vooral, voel wat aandacht mag krijgen.

PAK JE TIJD EN RUIMTE!

Met aandacht organiseert regelmatig een aandachtwandeling. Tijdens een aandachtwandeling leer je niet alleen in te checken bij jezelf maar zet je ook heel bewust je stappen door o.a. een wandelmeditatie. Op de activiteitenkalender zie je naast de beschikbare data ook de plaats en het aantal vrije plekken. Ik hoop je een keer te mogen ontmoeten.

, , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *