Zenden en ontvangen – Spreken is goud!

Kronkelende maden of meelwormen in een groen bakje. Als ik mijn aandacht richt op wat ik voel in mijn buik en het moet beschrijven, is dat wat er in mijn hoofd opkomt. Als ik blijf bij het gevoel kom ik als vanzelf bij het woord onrust. Waar die onrust vandaan komt kan ik niet helemaal plaatsen maar door het stellen van nog wat meer vragen kom ik al snel op een mogelijke onruststoker.

Zenden en ontvangen is iets wat ik, jij, wat iedereen doet. Elke dag, de hele dag door. De komst van social media voegde daar een hele nieuwe dimensie aan toe. Naast in gesprek te gaan met de mensen om ons heen, zijn we actief op social media en laten we zien wat ons bezighoudt. Het aandeel zenden en ontvangen is enorm gegroeid.  We delen onze mening, vertonen onze kunsten, verkopen producten, laten andere meekijken in ons leven en zoeken naar bevredigende en bevestigende antwoorden op al onze vragen, wensen en verlangens.

ANTWOORDEN  krijg je door VOELEN

Social media komt op mij af met een sneltreinvaart en het daarbij passende geluid. Geluid waar ik moeite mee heb. Geluid waar ik niks mee kan. Geluid waar ik een mening over heb. Het is oorverdovend en in al het geweld lijk ik mijn stem te verliezen. Misschien is verliezen niet het juiste woord. Voel ik dat ik me door alle andere stemgeluiden laat overrulen, voel ik dat ik steeds meer begin te wankelen op mijn kleine plekje. In hoeverre is mijn stem belangrijk? Wil ik mijn stem op deze manier laten horen? De antwoorden resulteren uiteindelijk in een stop op social media en maak ik het besluit om mijn focus te verleggen. Ik kies ervoor om mijn stem niet meer te laten horen en stil te zijn. Maar of dit nu het antwoord is op wat ik diep van binnen voel?

Tot welk inzicht moet ik komen?

Zenden en ontvangen. Het blijft een topic. De maanden die volgen na mijn social media stop leg ik mijn handelen flink onder een vergrootglas. We doen niets anders dan zenden en ontvangen. De hele wereld. De momenten waarop we niets zenden staan we nog vol op scherp om niets te hoeven missen. Maar het lijkt er steeds meer op dat wat we zenden en ontvangen iets random is geworden. Niet iets waar we goed over nadenken. We zenden zonder er echt goed over na te denken. We ontvangen zonder daar echt goed over na te denken. Wat het met ons doet. Hoe we ons daar naar gaan gedragen. Hoe we het voor waarheid aan zien. We staan er niet echt bij stil. Soms krijg ik letterlijk buikpijn van wat ik zie en hoor. Ik was al enorm bezig met wat ik zend en ontvang, maar voel dat ik hier nog meer aandacht aan mag geven. Tot welk inzicht moet ik komen?

De eerste paar dagen na het zwijgen op social media draaide mijn hoofd op volle toeren. Het was immers niet zo slim om te stoppen net nu je bezig was om je stress en burn-out coach studie af te ronden en je diploma te behalen en daar vervolgens volle bak mee aan de slag te gaan. Kun je zomaar stoppen met het volgen van de mensen waarmee je een leuk contact hebt? Kun je zomaar stoppen met het plaatsen van je posts waar mensen misschien wat aan kunnen hebben? Maar al snel kom ik tot het besef dat dit juist nodig is om tot inzicht te komen dat stil zijn in heel veel gevallen heel erg wenselijk is om dat hoofd wat tot rust te laten komen en meer te voelen. Om opnieuw mijn stem te vinden. Om weer dichter bij de kern te komen zodat wanneer ik geluid produceer en van me laat horen het meer zuiver is dan daarvoor.

SPREKEN IS GOUD!

Na die periode van rust, was het na het lezen van dit blog dat ik de valkuilen herkende en dacht: luister nu eens even heel goed naar het advies wat je anderen altijd geeft. Dus dat heb ik gedaan – wanneer je verandering wilt moet je in actie komen! Vanaf vandaag maak ik weer de keuze om met aandacht aanwezig te zijn op social media. Met woorden niet uit te leggen waarom ik dat besluit weer maak maar precies om de reden dat, wanneer ik dit nu tik en de woorden hardop uitspreek dat ik weer actief ga zijn, ik een warm gevoel opmerk in mijn lichaam. Een fijn gevoel. Een energie die naar buiten vertaald kan worden als aandacht die een weg naar buiten zoekt. Een lichtje in de duisternis. Een stem die wil delen. Een stem die goed wil doen. En zeg nou zelf, is het dan niet altijd beter om van je te laten horen dan stil te zwijgen?!

2 reacties op “Zenden en ontvangen – Spreken is goud!”
  1. Toch worden we opgevoed met spreken is zilver, zwijgen is goud! Ik denk ook niet dat alles mijn reactie verdiend en een reactie nodig heeft, maar woorden geven aan gevoelens en dat kunnen, willen en mogen delen, verbinden met de ander, daar heb je pas goud in handen! ✨ Welkom terug Monique

    • Veel van de dingen die we geleerd hebben ‘omdat het zo is’/ ‘omdat we dat zo zeggen’ mogen we onder de loep leggen. Het is zeker waar dat niet alles een reactie nodig heeft. Veel vaker ben ik stil als het daar op aankomt. Maar mooi wat je zegt want ik voel idd dat ik (opnieuw) goud in handen heb. Dankjewel Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.