Stoppen met piekeren! 3 tips

Piekeren. Kniezen. Mieren. Prakkiseren. Tobben. Piekeren doen we allemaal wel eens. Maar wanneer piekeren een probleem wordt omdat het afbreuk doet aan de slaapkwaliteit, omdat het je stresslevel enorm verhoogt, omdat het niet leidt tot positiviteit en oplossingen, dan is het goed om er iets aan te doen voordat er meer nodig is. Ik help je graag met nieuwe informatie en 3 bruikbare tips die jou kunnen helpen met het stoppen met piekeren. Of eigenlijk moet ik zeggen, help ik je met het starten van iets nieuws.  

De piekeraar herkent zichzelf in de volgende punten:

  • je ligt regelmatig wakker door gedachten over alledaagse zorgen
  • je hebt gedachten die vaak ongewenst en negatief zijn
  • je hebt geen idee hoe je dit kunt stoppen
  • je piekert mogelijk ook overdag
  • je piekeren leidt niet tot oplossingen

Wanneer geregeld en langdurig piekeren je niet ongewoon is, los je dit ook niet zomaar van de een op de andere dag op. Je brein is inmiddels gewend om op deze manier te beredeneren. Het olifantenpaadje is gemaakt en deze route is de snelste en gemakkelijkste route om te blijven volgen. Een ander pad kiezen vraagt de nodige inspanning maar is wel heel goed mogelijk.

 

GOED OM TE ONTHOUDEN!

Het piekeren zelf hoeft je niet te controleren. De gedachten hoeft je niet te controleren. Stoppen met piekeren is starten met nieuwe informatie. Lees de volgende tips, probeer uit wat voor je werkt en doe er je voordeel mee. 

 

TIPS:

⁠Bekijk je gedachten als visite – onaangekondigd bezoek. Laat je ze aan de deur staan? Mogen ze binnenkomen? Jij besluit voor hoe lang en/of je ze wat te drinken geeft. In je hoofd kun je hele dialogen voeren met je bezoek. Maar je kunt ze ook voor de deur laten staan. ⁠

  1. Ten eerste verplaats je je aandacht van het ‘bezoek’ dat nog voor je deur staat naar de dingen die je kunt waarnemen met je zintuigen. Wat zie je? Wat hoor je?  Dat brengt je weer terug naar het nu. Je kunt ook besluiten om je aandacht alleen te richten op bijvoorbeeld je gehoor. ⁠

   of

  1. Ten tweede richt je je aandacht op je lichaam. Je kunt je aandacht richten op diverse onderdelen. Van je kleine teen tot aan je kruin. Een zogeheten bodyscan. Laat je aandacht bij elke lichaamsdeel even rusten. 

of

  1. Ten derde tik je met de wijsvinger van je rechterhand op alle vingers van je linkerhand van duim naar pink. Dan herhaal je dit maar dan met de wijsvinger van je linkerhand en tik je op alle vingers van je rechterhand. Wanneer je 1 ronde hebt gedaan leg je alle vingertoppen tegen elkaar aan. 

! Elke keer wanneer er weer nieuw bezoek voor de deur staat – je opmerkt dat je aandacht weer naar de gedachten getrokken wordt,  herhaal je opnieuw de handeling die het beste voor jou werkt. 

 

GOED OM TE WETEN:

Piekeren kan niet alleen functioneel zijn wanneer je een gebeurtenis van de dag nog even opnieuw voorbij laat komen, ook krijgt de situatie aandacht op een manier dat het helpend is. Je stelt jezelf vragen als: ‘Had ik anders kunnen reageren? Had ik het kunnen voorkomen? Hoe kan ik daar een volgende keer beter mee omgaan?’ Je laat het op een positieve manier de revue passeren. 

Wanneer je er overdag op deze manier aandacht aan geeft aan je gedachten, zal diezelfde gedachte minder of helemaal niet om je aandacht vragen wanneer je wilt gaan slapen. 

, , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *