spanning versus stress

Een moment van totale rust en kalmte. Een moment van totale ontspanning van lichaam en geest….Kun je het je voorstellen dat dit langer dan maar een moment duurt? Dat je langer dan een moment deze mate van ontspanning ervaart?

We zijn eigenlijk altijd bezig. Altijd op zoek naar de volgende actie, naar spanning. Altijd aan het zorgen dat alles oké is voor iedereen en alles om ons heen behalve voor onszelf. Het is een feit dat we niet zonder spanning kunnen maar dan wel de gezonde versie!

Wanneer is het gezonde spanning en wanneer wordt die spanning ongezond en noemen we het stress?    Ik leg het je uit!

Door gezonde spanning kom je in beweging. De prikkels die je krijgt waarna je overgaat tot actie – dat uitdagende project op je werk bijvoorbeeld. De nodige inspanning is er voor nodig, maar je heb er zin in en pakt het met beide handen aan. Je voelt je zelfs sterker door de activiteit. Gezonde spanning dus! 

Maar vraagt datzelfde project op je werk continue het maximale van je, kun je het eigenlijk niet in je eentje dragen en ga je over je grenzen heen, ben je sneller geagiteerd en slaap je er slecht door….Dan is dat duidelijk geen gezonde spanning. Wanneer dit langer aanhoud kan dat resulteren in dat wat we stress noemen. Vaak merk je niet eens op wanneer iets gezonde spanning is of ongezonde spanning. Je staat niet voldoende stil bij jezelf om dat te herkennen. 

Stel jezelf de vraag!

In hoeverre hebben we het nog over gezonde spanning als je maar doorgaat en te weinig echte aandacht hebt voor jezelf? Is het makkelijker geworden om maar door te gaan? Is het gemakkelijker geworden om de signalen te negeren? Misschien op korte termijn. Dan kun je negeren wat je ervaart en door! Presteren! Dat is tenslotte wat je denkt dat er van je gevraagd wordt. Je moet wel door! Je kinderen hebben je nodig. Je partner vraagt om aandacht. Er moet geld op de plank komen en als jij het niet doet…..Voor jouw job staan 10 anderen in de rij klaar om jouw plaats in te nemen.

Neem de tijd en heb echte aandacht voor jezelf door regelmatig bij jezelf in te checken. Leer jezelf kennen. Leer hoe je geest en lichaam reageren in verschillende situaties. Observeer en leer wat voor jou het verschil is tussen wanneer het nog gezonde spanning is en wanneer het ongezonde ontspanning of zelfs stress is. Kom in actie. Kom tot inzicht. Met Aandacht natuurlijk!

Wil je graag tot inzicht komen maar je hebt geen idee hoe? Ik help je graag. Heb je vragen stel ze gerust.

, , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.