Ervaar mentale rust. Zo geef je aandacht aan je gedachten.

Wanneer je bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling en de reis naar binnen maakt, kun je er niet omheen dat je dingen tegenkomt die je misschien als minder mooi of als stom bestempeld. Acceptatie dat het zo is zonder er direct een label aan te hangen creëert ruimte om juist datgene te veranderen en jezelf verder te ontwikkelen. Het zorgt voor die welkome mentale rust.  ⁠Maar hoe ga je om met die razende, aanhoudende gedachten die je hebt? ⁠

⁠Voorbeeld:⁠

⁠Je hebt de gedachte:⁠

Dit kan ik niet. ⁠

Wat veel mensen doen is heel veel aandacht geven aan deze gedachte. Maar helaas niet altijd op een helpende manier. Ze willen deze gedachte niet hebben. Ze willen dat niet vinden. Het dialoog wat volgt: Waarom overkomt mij dit? Waarom kan ik niet gewoon denken dat ik het wel kan? Nee, niet weer! Ik kan het niet. Dit lukt mij niet. Ik hoef het niet te proberen. Ondertussen geloven ze de gedachte, nemen ze de gedachten aan als waarheid en handelen er ook naar.⁠

Je kan het niet, dus…..Je gaat de uitdaging uit de weg en onthoud jezelf van een nieuwe ervaring. Op deze manier hou je het concept van het niet kunnen zelf in stand en beland je in een vicieuze cirkel. ⁠

Wat je nodig hebt en wat je kunt doen?⁠

Je hebt nieuwe informatie nodig. Informatie waardoor je leert herkennen welke gedachten je vooruit helpen en welke je vasthouden en beperken. Je hebt nieuwe informatie nodig zodat je weet hoe jij jezelf kan helpen. Je hebt de ervaring nodig om je eraan te herinneren dat je het wel kan!⁠

Gedachten komen en gaan. Je hebt ze niet voor het uitkiezen. Dat is gewoon zo. Maar door nieuwe informatie en acceptatie verandert er wel degelijk iets in je gedachtengang en ervaar je meer mentale rust. ⁠Je kunt kiezen waar je aandacht aan geeft!⁠

⁠Wat bewustzijn/acceptatie doet is dat jij besluit om op een andere manier aandacht te geven aan die gedachten. ⁠Wanneer je een gedachte opmerkt zoals het voorbeeld ik kan het niet, druk op de pauzeknop en stel jezelf de vraag:⁠⁠

  • Is het een helpende gedachte?⁠
  • Is het liefdevol?⁠
  • Is het een aanmoediging?⁠
  • Helpt het mij vooruit?⁠⁠

Is het antwoord ja dan kun je gerust met de gedachte aan de slag. Is je antwoord meer dan 1x nee verleg je aandacht van de gedachte naar het tegenovergestelde of wat wel helpend is.⁠ In dit geval: Ik ga het proberen. En herhaal het gerust een paar keer. Ik ga het proberen. Ik ga het proberen. Ik ga het proberen. Ik doe het! Ik heb het gedaan! Ik kan het!

⁠In het begin vraagt dit veel van jouw energie en aandacht maar YOU CAN DO THIS. Begin met kleine stapjes. Herken de gedachten eerst en pas dan probeer je de volgende stappen toe te passen. Het hoeft niet snel. Met kleine stapjes kom je er ook.

Wil je liever met begeleiding deze stappen doorlopen dan kan ik je vast adviseren. Stuur me een bericht en vraag me naar de mogelijkheden. ⁠

, , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *