5 tips om echt jezelf te zijn

Jezelf zijn is je maskers afzetten, patronen doorbreken, jezelf accepteren zoals je bent en je niet vergelijken met anderen. Het is trouw blijven aan jezelf maar niet vastgeroest zitten. Het is je eigen stem vinden. Een thuiskomen bij jezelf. Ik heb 5 tips voor je op een rijtje gezet die je helpen om echt jezelf te zijn.

  1. jezelf goed leren kennen

Er zijn een aantal dingen die mij enorm hebben geholpen om mezelf beter te leren kennen en die jou ook vast kunnen helpen. Ik ben gedachten, emoties en gevoelens en acties die daarop volgden gaan observeren.  Ik werd daardoor bewust van gewoonten en diepgewortelde patronen waardoor ik ze kon gaan veranderen. Meditatie en stilzitten, op de pauzeknop drukken waren hele bruikbare tools die ik nog steeds regelmatig toepas.  Daarnaast is het stellen van vragen ook heel erg belangrijk geweest en nog steeds. Het stellen van vragen geeft je inzicht in je dagelijks handelen maar geeft je ook een heel duidelijk beeld waar je naar toe wilt werken – wie je wilt zijn. Het opschrijven van deze antwoorden kan trouwens ook heel handig zijn en helemaal wanneer je deze antwoorden dan hardop opleest. Je ogen en oren werken dan als een hele fijne filter. Zijn wie je wilt zijn begint bij jezelf goed leren kennen.

2. wees eerlijk naar jezelf toe

Wanneer je bewust wordt van het feit dat jij verantwoordelijk bent voor jouw geluk dan kun je niet meer met het vingertje wijzen dat het aan de situatie ligt of dat jij je zo gedraagt door die andere persoon. Die confrontatie met jezelf is niet altijd gemakkelijk. In het begin van mijn ontdekkingsreis vond ik mezelf echt geen fijn persoon. Ik kon namelijk niet meer iemand anders de schuld geven. Ik moest zelf aan de bak wilde ik veranderingen doorvoeren en echt mezelf zijn. Het helpt je dan niet om jezelf voor de gek te houden of wat je opmerkt te negeren. Daarmee hou je in stand. Eerlijk zijn naar jezelf toe helpt je dan het meest. Voorbij die weerstand ook juist het niet mooie aankijken. Eerlijk kijken naar valkuilen, waar je nog in mag groeien, wat je nog kan leren.

3. accepteer wat is

Wanneer je bewust de reis naar binnen maakt, kun je er niet om een dat je dingen tegenkomt die je misschien als minder mooi  of als stom bestempeld. Acceptatie dat het zo is zonder er direct een label aan te hangen creëert ruimte om juist datgene te veranderen en jezelf verder te ontwikkelen. Acceptatie werkt zo dat je datgene wat je als niet mooi bestempeld veel minder aandacht geeft dan hetgeen wat je ertegenover wilt zetten. Je hebt bijvoorbeeld gedachten als: Dit kan ik niet. Ik ben niet goed genoeg. Ik ben niet mooi. Je hebt deze gedachten opgemerkt. Je bent je er van bewust dat je ze hebt.  Je herkent ze van je oude zelf maar  besluit vervolgens om aandacht te geven aan  wie jij wilt zijn. Wat nu aandacht krijgt is…Ik ga het proberen. Ik mag er zijn. Ik ben mooi. Acceptatie is jezelf continue eraan herinneren dat het oké is zoals het is maar dat je altijd de keuze hebt om verandering door te voeren en op die manier te kunnen groeien in de persoon wie je wilt zijn.

4. gun jezelf tijd en ruimte

Leren lopen ging in fases. Tijgeren en kruipen eerst. De voorzichtige eerste stapjes volgden pas later. Daar was oefening voor nodig, iemand die je hand vastpakte en je begeleiding gaf, doorzettingsvermogen en een duidelijke focus! Een innerlijke drijfkracht. Zo is dat ook wanneer je de reis maakt naar jezelf – naar de kern van je zijn. Er is geen handleiding voor die voor iedereen hetzelfde is. En het is ook geen reis zonder hobbels en  kuilen. Het is dus heel belangrijk dat jij jezelf de tijd en ruimte gunt om het te onderzoeken. Want je gaat weerstand voelen. Je  gaat jezelf tegenkomen maar dan nog is het meer dan waard om de reis naar binnen te maken. En die reis duurt volgens mij een heel leven lang dus je kan er maar beter met een open blik in gaan. Verwacht niet direct een resultaat. Gun jezelf tijd en  ruimte om die groei door te maken en terwijl je dat doet is het handig om  haasten, druk(te) en afleiding te vervangen door  kalmte, verstilling en focus.

5. blijf jezelf ontwikkelen

Naarmate dat je verder in je ontwikkeling bent, word je bewust van het feit dat je geen enkele dag dezelfde persoon bent. Tussen gisteren, vandaag en morgen kan immers zoveel gebeuren. Je maakt dingen mee, hebt interactie met mensen, je stelt jezelf vragen, doet ervaringen op en komt tot inzicht en je handelt daar ook naar. Elke dag is een nieuwe dag met nieuwe kansen en mogelijkheden, energie die je mag voelen stromen en mag gebruiken om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Je gaat het ervaren als een cadeautje maar eerlijk- er zijn ook zeker dagen bij dat je het liever niet wilt. Onthoud dat het juist deze momenten zijn die je laten weten dat je voor grote veranderingen staat, ik spreek uit ervaring dat dit roerige tijden kunnen zijn, die achteraf (wanneer je door die weerstand gaat) enorm veel inzichten oplevert. Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk om je niet vast te houden aan wat je denkt te weten of wie je denkt dat je bent. Blijf jezelf ontwikkelen, hou die nieuwsgierige open blik en kom steeds dichter bij de kern van je zijn.

Extra: aandachtreminder

Een tekst lezen kan iets bij je losmaken. Het kan je inspireren of een diepere laag aanraken. Het alleen lezen en deze nieuwe informatie tot je nemen kan al heel veel voor je betekenen – een zaadje is tenslotte gepland. Om dat zaadje te laten groeien is er wel iets meer nodig. Wanneer je verandering door wilt voeren dan is het belangrijk dat je in beweging komt. Het vraagt om de nodige inspanning en doorzettingsvermogen van jouw kant. Vaak begin je nog wel heel gemotiveerd, maar wanneer je meer en meer weerstand voelen haak je af. Juist op die momenten is het doorpakken en volhouden! Accepteer de niet helpende gedachten die je op dat moment hebt maar vervang deze door helpende gedachten. Als ik het kan, kan jij het ook! Wat kan helpen is deze 5 tips nog eens vaker te lezen. Als aandachtreminder. Als herinnering aan het feit dat je het niet alleen hoeft te doen en dat je om hulp mag vragen. Doe er je voordeel mee! Kom in actie met aandacht!

, , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.