Geen smoesjes meer!

Smoesjes. We gebruiken ze allemaal wel eens. Al moet ik zeggen dat ik er veel liever voor kies om ze niet te gebruiken. Ik weet tenslotte dat het niet echt helpt om smoesjes op te voeren. Er zijn verschillende soorten smoesjes. Ik noem er drie.

  1. smoesjes waarbij we onszelf buiten de situatie plaatsen. Ik ben te laat op school omdat de wekker niet afging. Ja maar waar is jouw verantwoordelijkheid dan? Jij bent degene die te laat komt, niet jouw wekker. Jij moet ervoor zorgen dat je op tijd komt. 
  2. smoesjes waarbij we niet eerlijk durven te zijn. Ik voel me niet zo lekker. Uh zeg dan gewoon dat je nu even geen zin hebt om af te spreken. Ik voel me heus niet persoonlijk aangesproken.
  3. smoesjes waarbij we onze patronen in stand houden. Dit is te moeilijk. Ja maar weet je dan niet dat je het gewoon elke keer opnieuw mag proberen?!

Wanneer je dat ene smoesje hardop uitspreekt. Klinkt het dan nog zo plausibel als toen het alleen in je hoofd bestond?

Smoesjes hebben de neiging om je te houden waar je staat. Je komt er niet door vooruit. Ze houden overtuigingen en patronen in stand. Zorgen ervoor dat je liegen kiest voor eerlijkheid en je geen verantwoordelijkheid neemt voor je acties. Het is misschien makkelijker om het vertrouwde pad te kiezen omdat je dan tenslotte weet waar je voor kiest. Dat is nog maar de vraag wanneer je de smoesjes niet langer in stand houd. En daarom blijf je maar bij het oude vertrouwde. Dit is eigenlijk helemaal niet wat je wilt maar het is wat je kent. 

  • Daar heb ik geen tijd voor
  • Ik weet niet hoe dat werkt
  • Te moeilijk
  • Dat werkt voor mij
  • Dit heb ik gewoon nodig
  • Ik kan niet zonder

Uit ervaring kan ik je zeggen dat de keuze maken om het oude gedag te zeggen en het nieuwe te omarmen het meer dan waard is. De weg die volgt zal niet altijd gemakkelijk zijn (dan spreek ik ook uit ervaring) maar het brengt je dichter bij jezelf en van daaruit mag je zoveel leren en ontdekken wat je steeds dichterbij innerlijke vrijheid en een mentale rust brengt (jawel, dan spreek ik ook uit ervaring). Wie wil dat nou niet?!

Stel jezelf de volgende vragen:

Welke smoesjes hou jij jezelf voor? Het is belangrijk dat je ontdekt op welke manier je met jezelf het dialoog aangaat. 

Verval je steeds weer in dezelfde smoesjes? Het is belangrijk dat je bewust wordt van de patronen.

! Goed om te weten. 

Wanneer je de smoesjes herkent kun je ze veranderen! Ga het niet uit de weg maar kom in actie. No more excuses !

, , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.