5 tips voor informatieverwerking: leer hoe je met de juiste informatie aan de slag gaat!

Gemiddeld besteden we zo’n 2 tot 2,5 uur op social media. Jongeren zitten zelfs gemiddeld 4 uur! online. Ik denk dat we veel meer tijd doorbrengen op onze social media kanalen. Hoe dan ook je zou het gebruik in twijfel kunnen trekken. Is het nou wel zo goed voor je? Word je er gelukkiger van? Je zou die 2 uur bijvoorbeeld ook op een hele andere manier kunnen besteden. Een fijne wandeling maken, in de tuin werken, op de bank kruipen met een goed boek, mediteren, een cursus gaan volgen. Of gewoon die tijd invullen met helemaal niks en heerlijk naar buiten staren.

Maar het vertoeven op social media, in contact komen met andere mensen, geïnspireerd raken door alle mooie foto’s en de vele tips en tricks die ondernemers delen en het prachtige aanbod wat voor het oprapen ligt, dat wil je niet missen.

Als je dan toch op social media verdwaalt in alle verhalen, verdwaal dan tenminste in de goede richting. Met alle informatie die we tot onze beschikking hebben is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Want welke informatie is juist? Welke informatie helpt je om vooruit te komen?

Nu ben ik van mening dat in elk verhaal, nieuwsbericht, story of post iets zit waar je lering uit kunt trekken. Een zin die je aanspreekt, een woord wat je raakt. MAAR… Je hoeft niet direct alles te geloven wat je leest. Je hoeft er niet direct mee aan de slag te gaan:

  1. Omdat een ander het doet.
  2. Omdat iemand anders zegt dat het goed voor je is.
  3. Omdat het bewezen is dat het werkt.
  4. Omdat er veel lovende recensies zijn
  5. etc.

Ben jij net zo’n informatiejunk als ik ben; nieuwsgierig naar de ideeën, tips en adviezen, denkwijzen van anderen? Zorg ervoor dat je open-minded blijft – sta open voor elk verhaal maar blijf jezelf altijd vragen stellen en onthoud de volgende tips:

  1. Wat spreekt mij aan in deze tekst?
  2. Wat voel ik daarbij?
  3. Helpt het mij vooruit?
  4. Kan ik het verhaal laten voor wat het is? of
  5. Wil ik hier mee aan de slag?

Als je aan de slag gaat met deze tips, jezelf deze vragen stelt, zal je ongetwijfeld merken dat je een filter ontwikkeld voor de informatie die je toelaat en waar je mee aan de slag gaat. Dan maak je echt verbinding met jezelf en waar jij behoefte aan hebt. Je hoeft ten slotte niet met alles aan de slag. Dan zou je alles met halve aandacht doen en dan doe je jezelf echt te kort. Pas de tips direct toe en merk het verschil.

, ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *