Zintuigen prikkelend

We waren vandaag op een heus landgoed dat de zintuigen prikkelt. Om precies te zijn bij Kasteel Geldrop.

Met een kasteel, een brasserie/theetuin, kasteelpark, bloemenhof, kinderboerderij en zintuigentuin valt er genoeg te beleven. I.V.M. Covid-19 is de brasserie/theetuin en de kinderboerderij (ook vogelgriep) niet open maar van te voren had ik al bedacht dat ik heel graag de zintuigentuin en het kasteelpark zou willen bekijken.

We lopen over een indrukwekkend pad en volgen het bord ‘zintuigentuin’. Zelfs na de aanwijzingen van een medewerker lopen we nog niet helemaal goed dus gaan we op ontdekking uit. Enkele toegangspoortjes zijn afgesloten wat maakt dat we de borden niet blindelings kunnen volgen.

Nu ligt alles vrij dicht bij elkaar en komen we via de bloemenhof, duidelijk in winterse rust, aan bij de zintuigentuin. Stokstaartjes wijzen je de weg door de tuin en op verschillende manieren word je van informatie voorzien. De zintuigen worden zeker geprikkeld. Overal staan insecten-en bijenkasten en kun je luikjes openen om binnenin te kijken om de verschillende insecten te zien. Het hotel heeft weinig bezoekers, zoals in de rest van het land denk ik ook een beetje het geval is.  

Er is een kort blotevoeten-pad maar die heb ik even overgeslagen omdat de boomstammen erg glad waren. Naast een doolhof om op ontdekking te gaan, xylofoon en pannendeksels om geluid te maken zijn er ook, niet geheel onbelangrijk, genoeg zitjes en bankjes om op uit te rusten, om je heen te kijken en te genieten.

 

Even verderop zag ik het labyrint liggen. Nog eerst even onder de liefdesboog door en voorbij de grote boom sta ik voor het labyrint. Het labyrint bestaat uit klinkers. Groen geverfde klinkers maken de lijnen van het labyrint duidelijk zichtbaar. De paden zijn fijn breed en goed te bewandelen. Dan spreek ik natuurlijk uit ervaring want na het zetten van mijn intentie ben ik het labyrint gaan lopen. Tijdens het bewandelen scheen de zon heerlijk op mijn gezicht om dan weer een paar stappen verder in de schaduw te staan. Ik merkte op dat het voor extra dynamiek zorgde tijdens het wandelen. Het zal het goede tijdstip zijn geweest waarop het zonnetje precies op het labyrint en op mij scheen. Het was weer een bijzondere ervaring.

Het kasteel zelf is niet heel imposant. Het is meer een groot uitgevallen landhuis. Achter het ‘kasteel’ is wel een prachtig kasteelpark. We hebben heerlijk gewandeld in het kasteelpark en verwonderd staan kijken bij de mammoetbomen (reuzensequoia) – die zijn echt huge! De waterpartijen en de vele bruggetjes, reigers, roodborstjes en eekhoorntjes maken het tot een afwisselende maar enigszins korte wandeling.

 

Ik ben er van overtuigd dat het kasteelpark en de omliggende tuinen in een ander jaargetijde nog veel beter tot zijn recht komen. Zeker in de lente en zomer wanneer alles in bloei staat en je in de brasserietuin kunt  genieten van een heerlijke muntthee met citroen merengue en uitzicht hebt op de bloemenhof..Ik zie mezelf al zitten hoor.

We moesten het nu doen met de coffee to go waar we onze handen wel fijn aan konden opwarmen. We  kochten deze op het horecaplein bij kaffee Peijnenburg  dat op een paar minuutjes lopen van de kasteelpoort ligt.  Nu lag het horecaplein er wat verlaten bij maar ik geloof dat het anders best een bruisend en gezellig plein is.

Wanneer het zonnetje weer hoog in de lucht staat en haar stralen mij verwarmen dan maak ik zeker weer een tripje richting Geldrop!

Voor meer informatie over openingstijden en exposities check de website van kasteelgeldrop.nl

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *