Labyrint lopen

De eerste keer dat ik een labyrint bewandelde is nu zo’n 6 jaar geleden. Het was in Eindhoven tijdens de Geluksroute. Ik had er wel eens over gelezen maar nog nooit zelf gelopen. Het stond hoog bovenaan mijn dit-wil-ik-ervaren lijstje. Ik weet nog wel dat ik mijn twijfels had. Hoe zou het lopen van deze vorm mij vooruit kunnen helpen? Ik weet nu wel beter.

Die eerste ervaring was heel bijzonder. Dat fijne gevoel. Overweldigend maar fijn. Dat inzicht wat ineens plotsklaps daar was. Alsof er een stem van buitenaf was. Een duidelijke stem die mij vertelde wat mij te doen stond. Het heeft mij nooit meer losgelaten en nu is het bewandelen van labyrinten sinds de lockdown een terugkerende activiteit geworden.

Heerlijk vind ik het om allereerst in alle rust een vraag te stellen om mee te nemen tijdens het wandelen in stilte met aandacht. En nu ook heel vaak teken ik verschillende labyrinten en bewandel ik met de vinger wrijvend over het papier om tot de kern te komen. Het is altijd weer heel inzichtelijk.

Vandaag ging ik op pad om een labyrint in de buitenlucht te bewandelen. En ik bof enorm want er ligt een labyrint bij ons in het dorp. Mijn verwachting was dat het nu erg rustig zou zijn – het labyrint ligt voor de kerk midden in het centrum – maar er was eigenlijk best veel verkeer en wandelende mensen. Het duurde wat langer voordat ik de rust bij mezelf kon vinden om te voelen met welke intentie ik het labyrint ging bewandelen. Ik zou open staan voor alles wat zich zou aandienen. Met open mind en een diepe focus ben ik daarna het labyrint ingestapt.

Er lagen wat plassen op het labyrint en daardoor liet ik met de afdruk van mijn voetstappen een spoor achter. Precies het thema waar ik mee bezig ben. Welke indruk laat ik achter met mijn afdruk? Bij de kern aangekomen sta ik met mijn ogen gesloten even stil. Hoe eye-openend altijd dat wanneer je in de kern aangekomen bent alles wegvalt en er geen gedachten meer zijn. Wat overblijft is de ervaring van het staan in de kern.

Op de terugweg zie ik dat de stappen van het naar binnen wandelen vervagen en op sommige plekken al helemaal verdwenen zijn. Hoe symbolisch. Daar heb ik mijn antwoord. 


Wil jij ook graag een labyrint bewandelen? Ik organiseer (corona proof) labyrint wandelingen. Check daarvoor de evenementenkalender. Ben je nieuwsgierig naar het bewandelen van een getekend labyrint klik dan hier.

, ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *