#2 Met aandacht een open blik behouden – 2 stappenplan

Als kind kijk je met een open blik naar de wereld om je heen. Je bent onbevangen. Staat open voor de ervaring, het avontuur. Je kijkt en ziet. Je ervaart en voelt. Maar naarmate dat je ouder wordt vervaagd dat. Het is niet op een tijdlijn precies aan te geven wanneer dit gebeurt. Het smeert zich uit over meerdere jaren. De open manier waarmee je de wereld inkijkt verdwijnt langzaamaan en/of is op een bepaalde manier gekleurd.

Wees gewaarschuwd klinkt nogal ernstig maar voor diegene waarvan de ogen steeds meer sluiten wordt het een onzichtbaar proces van verlies. Een verlies van de connectie met jezelf en daarmee ook alle verbinding met wat is. Je raakt verstrikt in een web van patronen. Je zal begrijpen dat het dan niet zo gemakkelijk is om te zien dat je een gevangene bent geworden van je eigen handelen.

Maar er is een manier waarmee je (opnieuw) met aandacht en een open blik naar de wereld kunt kijken.

Wat zijn de eerste 2 stappen die je kunt zetten:

1. Druk op de pauzeknop

Je hoort het wel vaker dat mensen ziek worden wanneer ze op vakantie zijn of wanneer ze niks te doen hebben een heleboel onrust ervaren. Het is belangrijk om te stoppen met haasten en maar doorgaan. Zo voorkom je een handelen op de automatische piloot en maak je weer echt de verbinding met je lichaam met je zelf. Je drukt op de pauzeknop om jezelf ruimte te geven. Je rekt als het ware de tijd een beetje op. Tijd die je kunt gebruiken om in te tunen bij jezelf. Je kunt op deze manier een antwoord of reactie uitstellen. Zo voorkom je dat je op je allereerste ingeving (vaak op de automatische piloot) afgaat. Ze kun je opnieuw kiezen wat je volgende stap zal zijn. Welke keuze nu beter bij jou past of bij de persoon die je wilt zijn. Hoe doe je dat? Dat kan door het letterlijk te benoemen dat je even op de pauzeknop drukt. Dat hoeft niet hardop. Als je die pauze maar laat vallen. Als je opmerkt dat je nog te veel in je hoofd blijft hangen bij gedachten die je niet vooruit helpen maak dan contact met alles wat is door je zintuigen te gebruiken. Noem maar op wat je ziet of hoort. Dit helpt je om niet bezig te zijn met wat komen gaat maar om in het moment zelf aanwezig te zijn. De pauzeknop is echt in alle gevallen een hele fijne eerste stap. Klik hier voor een eerste kennismaking.

Druk maar op de pauzeknop

2. Stel jezelf vragen

Een goede manier om patronen te doorbreken is om jezelf vragen te stellen. Door vragen te stellen ontdek je wie jij bent, wat je doet, waarom je doet wat je doet, wat niet voor je werkt en wat je vooruit helpt. De inzichten die je hebt kun je vervolgens inzetten om patronen te doorbreken. Nu is het wel belangrijk dat je jezelf vragen durft te stellen die je uitdagen om verder te kijken dan je neus lang is. Het is namelijk een valkuil om te blijven hangen in het stellen van vragen die je op een bepaalde manier makkelijk kunt beantwoorden of omzeilen. Het is goed om mee te beginnen maar uiteindelijk komt het aan op het stellen van vragen waardoor je soms letterlijk fysiek ongemak door kunt voelen. Maar laat je daar zeker niet door uit het veld slaan want juist de vragen die schuren en wringen geven je de grootste kans op groei. Klik hier voor een aantal eerste vragen om er een beetje in te komen. 

Stel jezelf de vraag

Tot slot: Doe je voordeel met de volgende informatie:

Aandachtreminder: een eerste stap, hoe klein ook, is er één. Het maakt niet uit als je niet precies weet hoe je een begin moet maken. Begin gewoon met iets. Je hoeft het resultaat nog niet te weten, dat is niet van belang. Zet die eerste stap. En wanneer jij voelt dat je er klaar voor bent, zet je een tweede stap enz..

Tip: Maak de verbinding hart, hoofd en handen. Zorg ervoor dat het niet iets wordt wat zich alleen afspeelt in je hoofd. Schrijf het op. Spreek het uit. Maak het tastbaar.

, , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *