Slim werken Met Aandacht: 5 tips!

[Hoe dan?] Het is einde werkdag en je kijkt op je to-do lijst. Het is niet dat je de hele dag op de bank hebt gezeten en toch heb je een heleboel niet kunnen wegstrepen.

Herken je dat? Je hebt de hele dag hard gewerkt. Bijna geen tijd voor pauze gehad en op het eind van de dag zit je alsnog met het gevoel ( en je to-do lijst beaamt dat ook) dat je eigenlijk helemaal niet vooruit bent gekomen.

Misschien ….

is je to-do lijst gewoon mega mega lang?

De druk die je jezelf oplegt is veel te groot. Dat lijstje veel te lang. Logisch als er zoveel opstaat dat je niet alles kunt wegstrepen. Je mag gerust wat liever voor jezelf zijn. Wat niet af is schuif je door naar morgen of wellicht later die week. Maar het is ook goed om te kijken hoe het komt dat die lijst zo lang is? Als je deadlines niet kunt halen heb je toch een probleem. Is dit werk voor 1 persoon? Neem niet te veel hooi op je vork! Je hoeft niet al het werk dat je wordt aangeboden ook aan te nemen.

• ontbreekt het aan structuur?

Zorg voor een vast schema waar je je aan kunt houden of een plan van aanpak die voor je werkt. Standaardiseer diverse processen en leer beter te prioriteren; zo pak je de belangrijke zaken eerst aan. Als je dan niet helemaal toe komt aan het compleet afwerken van je lijstje dan heb je in ieder geval de belangrijke zaken afgevinkt.

ben je te lang doorgegaan zonder pauze te nemen?

Even een break pakken tussen werkzaamheden door helpt je om opnieuw te focussen. Even een blokje om, een wandelingetje in het park (juist als je denkt dat je daar geen tijd voor hebt) helpt je om weer met de juiste mindset aan de slag te gaan.

ontbreekt een goede planning?

Hoe begin jij je dag? Eerst je mail openen en lezen of juist niet? Ik heb meerdere adviezen gelezen. De één zegt dit en weer een ander zegt dat. Het is goed om te weten wat voor jou werkt. Vind je het fijn om alle telefoontjes achter elkaar in te plannen dan doe je dat. Vind je het fijn om zaken projectmatig af te strepen bepaal dan vooraf wat de taken zijn en hoeveel tijd je daarmee bezig denkt te zijn. Op een gegeven moment weet je dit best nauwkeurig in te schatten. Zo maak je een veel realistischere planning.

• werk je misschien veel te hard?

Er is een verschil tussen hard werken en slim werken. Soms zit je uren op een onderwerp te broeden waar je eigenlijk geen verstand van hebt? Het zoeken naar informatie, verdiepen in het onderwerp, dat verder verwerken zodat je het kunt inzetten, kost je enorm veel tijd. Je snapt dat dit niet veel goeds doet voor je to-do list. Werk slim door hulp in te schakelen of geef taken uit handen. 

Ontbreekt het aan expertise, een goede planning, focus of is er simpelweg te weinig structuur?

Logisch dat je dan niet alles hebt weggestreept! Verander je manier van werken. Werk slim, werk Met Aandacht!

Met Aandacht deelt in no-nonsense begrijpelijke taal informatie waardoor je vooruit komt! Doe er je voordeel mee. 

, , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *