Burn-out op de loer?

Burn-out! Overal hoor je erover want steeds meer mensen krijgen een burn-out. Of het nu wel of niet een juiste diagnose is, want dat is maar de vraag, lees je er nog meer over. Dat gaat dan meestal over wat je er aan kunt doen als het je is “overkomen” of als je “het hebt” en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt want je moet weer zo snel mogelijk aan het werk, meedoen met de rest. Doen wat je voorheen ook altijd al deed, op hetzelfde tempo of liever nog wat sneller en beter. Want je hebt hier toch van geleerd? 

Even losgekoppeld van het feit of je nu wel of niet een burn-out hebt, is het wel vaak zo dat als je deze diagnose krijgt, je hoofd overuren maakt en je lijf aangeeft dat wat jij doet, niet langer meer werkt. De seintjes zijn echt wel voorbij gekomen maar je hebt er tot dan toe niks mee gedaan. Wat jij doet is van alles te: te ver, te vaak, te veel, te lang, te kort, te weinig, te druk, te te te….

Misschien herken je het wel; je zit niet lekker in je vel, je hoofd maakt overuren in de negatief-fabriek. Je bent moe, je lijf wil niet meewerken, je voelt je gespannen. Alsof alles een stuk moeizamer gaat. Je maakt je zorgen, kan moeilijk knopen doorhakken, slaapt slecht en er komt bijna niks uit je handen.

Ook al kan ik uit eigen ervaring spreken dat ik veel heb geleerd van de periode waarin ik met een burn-out te maken kreeg, voorkomen is beter dan ‘genezen’ denk ik dan. Maar waarom zou je pas besluiten met beter voor jezelf te gaan zorgen nadat het je ‘overkomt’?!  

 

Een aantal tips om nu al alles uit het leven te halen:

  • zorg goed voor jezelf. Druk op die pauzeknop wanneer nodig! Belangrijk: leer te herkennen wanneer je dit nodig is. Meditatie/stilzitten kan hierbij helpen. (Klik hier of hier (youtube) voor een aandachtmeditatie)

  • vraag om hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Het kan heel fijn zijn als iemand met je meedenkt, je helpt, een duwtje in de goede richting geeft, je tot steun is. Iedereen mag om hulp vragen. Ook jij!

  • loop jezelf niet voorbij. Doe niks waar je niet achter staat. Zeg geen ja als je nee bedoelt. Zeg geen nee als je ja bedoelt. Soms is een stapje terug doen helemaal niet verkeerd en helpt het je juist vooruit. 

  • leer jezelf beter kennen. Wie ben jij? Wat doe jij? Waarom doe je dat? Hoe werkt dat hoofd van jou? Met welke gedachten ga jij aan de slag? Leer opnieuw kijken en luisteren.

  • denk goed na over de keuzes die je maakt. Maak ze bewust. (klik hier voor het blog over bewust keuzes maken.)

  • ga heerlijk naar buiten. Haal een frisse neus. Kijk om je heen. Goed om te weten wat jouw energie geeft en wat je doet ter ontspanning of dat ook echt ontspannend voor je is en niet zorgt voor nieuwe spanning.

  • tot slot ga met informatie aan de slag die je vooruit helpt. Met de oude informatie die je tot je beschikking hebt, voed je (vaak) oude gewoonten en patronen. Met nieuwe informatie kom je verder. Kijk goed wat voor jou werkt.

 

Ligt er misschien een burn-out op de loer? Hoeveel stappen terug ben jij jezelf voorbijgelopen? Misschien iets om over na te denken! 

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *