Met Aandacht

 

Als de informatiejunkie die jij bent heb je een webinar bekeken, een podcast beluistert, een blog gelezen, een artikel doorgespit en een stuk tekst van voor tot achter verslonden en nog een keer…Ik snap het.  Jij wilt niks missen. Maar de informatie is vluchtig en blijft niet hangen of je weet niet hoe je deze om kunt zetten zodat het jou vooruit helpt. Hoe verwerk je deze informatie? Beter is om je af te vragen óf je er iets mee moet.

In een vorig blog (lees je hier) deelde ik met jou ‘5 tips voor informatieverwerking’. In dit blog ga ik daar dieper op in. Want hoe ga jij met deze tips aan de slag? Hoe pas je deze toe?

Volg het 5 stappenplan

 

  • STAP 1: Wat spreekt mij aan in deze tekst?

Tijdens het lezen en het luisteren staat jouw hoofd niet stil. Jouw radar werkt onverminderd door. Jij maakt tijdens het luisteren aantekenen en onderstreept wat je zeker niet moet vergeten. Je staat op scherp. Jij wilt niets missen. Automatisch filtert jouw brein (ego) eruit wat het denkt dat je nodig hebt, wat jouw aanspreekt. Dat doet het brein op basis van de informatie die het tot zijn/haar beschikking heeft. Je hebt hier veel minder invloed op dan je denkt. Stap 1 is dat je hier bewust van bent. 

 

  • STAP 2:  Wat voel ik daarbij?

Het is dus heel belangrijk om je ook de volgende vraag te stellen: Wat voel ik daarbij? Laat die allereerste gedachten maar        even rusten en geef jezelf even de tijd om ze te laten zakken. Uit dat hoofd en in dat lichaam. Kijk eens voorbij die eerste laag van actie/reactie en voel eens na wat de aandacht krijgt en wat aandacht nodig heeft. Spreekt de tekst je nu op een hele andere manier aan?

 

  •  STAP 3: Helpt het mij vooruit?

Stap 3 is er om je op de pauzeknop te laten drukken. Om je af te vragen of het JOU vooruit helpt. Past het bij jou? Voel jij je er goed bij? Doe je er goed mee? Stap 3 helpt je om de focus te behouden op je eigen project en je niet te laten verleiden om zomaar alles voor waarheid aan te nemen. Want – omdat het voor anderen werkt of – omdat de resultaten zo goed zijn- of – omdat deze manier de beste manier is – of – omdat iemand anders het zegt – wil nog niet zeggen dat het ook voor jou werkt.

  • STAP 4: Wil ik hiermee aan de slag?

In stap 3 heb je kunnen aftasten of iets wellicht goed voor jouw ontwikkeling is of niet. Maar dat wil niet zeggen dat je toch met het gezonde verstand besluit om er iets mee te doen. Om het een kans te geven om te onderzoeken of het toch niet iets voor je is. Je schrijft dit voor jezelf op. Met stap 4 geef jij jezelf dus de ruimte van een paar dagen of een week om het te laten rusten. Na die periode ga je bekijken wat er nog overeind staat van wat je opgeschreven hebt. Bekijk waar je nu nog mee aan de slag wilt?

  • STAP 5: Kan ik het verhaal laten voor wat het is?

Stap 5 zou net zo goed stap 1 kunnen zijn. We denken dat we met alle informatie die we tot ons nemen ook iets moeten. We moeten er zo snel mogelijk mee aan de slag. Het omzetten en succesvol toepassen…. dan pas tel je mee. Neem de informatie tot je. Dat zal ik jou, junkie die jij bent, niet ontnemen. Maar weet dat je er niet altijd mee aan de slag hoeft. Weet dat je het verhaal kunt laten voor wat het is. Haal gewoon even adem en carry on.

Extra tip: Als je stap 1 tot en met 3 doorloopt, blijft er waarschijnlijk niet veel meer over van de gedachten die je vertellen dat je iets moet met de informatie die je tot je hebt genomen. Stap 4 is dan je zuivere klankbord en Stap 5 een extra reminder.

 

Ga aan de slag met de informatie die je vooruit helpt. Doe er je voordeel mee.

 

 

 

Vond je dit interessant en wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs en meer…Klik hier en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Category
Tags
No Tag

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Graag je aandacht

Beste bezoeker,

Als onderdeel van mijn zoektocht naar innerlijke vrijheid heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met social media. Ben je benieuwd hoe die zoektocht verloopt? Laat mij je inspireren met mijn woorden en schrijf je in voor een beetje aandacht in je mailbox. 

Liefs,

Monique van den Berg - De Aandachtgever