7 tips voor een rustiger hoofd

DAT HOOFD!!!!

 

Je ligt wakker en piekert je suf. In de ochtend sta je moe op en dan moet je dag nog beginnen. Gedachten nemen een loopje met je. Je hoofd slokt alle ruimte op en ontneemt je de kracht om in het moment aanwezig te zijn. Dat drukke hoofd maakt het je knap lastig. Concentreren gaat moeizamer, je bent sneller geïrriteerd en het maakt je onzeker. Het lukt je steeds minder om te genieten. Om dingen aan te pakken en af te maken.  Zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied heb je er last van.

 

Wat kun je doen?

  1. Denk niet dat je zonder enige vorm van inspanning een rustig hoofd krijgt. Wil je verandering, een minder druk hoofd, dan ‘moet’ je daar iets voor doen. Ben je hiervan bewust! Bewustwording is een eerste stap.

  2. Wat spookt er allemaal rond in dat hoofd waar je ook zonder kan? Geef jezelf de ruimte om je gedachten te herkennen. Verkrijg inzicht door het omarmen van stilte of laat alles los op papier.

  3. Druk wat vaker op de pauzeknop. Sta letterlijk eens wat vaker stil. Dit helpt je om te vertragen en meer in je lijf te komen. Stop met altijd maar doorgaan en verken je lichaam met gebruik van je zintuigen. Wat voel je? Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Wat ervaar je?

  4. Doorbreek datgene waarin je vast zit. Doorbreek gedachtenpatronen en routines die voorkomen dat jij vooruitkomt. Kies elke keer weer opnieuw voor die verandering.

  5. Stel elke reactie even uit. Ga niet direct aan de slag met je allereerste gedachten. Geef jezelf een moment de tijd om je reactie/keuze uit te stellen. Je voorkomt op deze manier dat je uit gewoonte reageert zoals je altijd hebt gedaan. Het geeft je ruimte om te kiezen voor verandering.

  6. Bij angst, twijfel, pijn, verdriet….Gedachten die je opslokken. Situaties die je teveel worden. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem in adem uit. En nog een keer. Je kunt steeds weer je ademhaling gebruiken als houvast.

  7. Geef ruimte aan wat je voelt. En weet! Deze gedachtes, dit gevoel…Alles gaat voorbij!

 

Richt je aandacht op dat wat aandacht nodig heeft. Ga met die informatie aan de slag die je vooruithelpt en doe er je voordeel mee. Lukt het niet alleen dan is het helemaal niet erg om iemand om hulp te vragen.

, , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *